May12

Trafik Sigortası Bittikten Sonra Kaç Gün Geçerlidir?

Trafik Sigortası bittikten sonra kaç gün geçerli adlı yazımızda, trafik sigortası ile ilgili aklınıza takılan sorulara cevap bulacaksınız.

Trafik sigortası yenilemek sigorta poliçesi bittiği anda yapılması gereken bir işlemdir. Sigorta poliçeleri 1 yıllık bir süre için hazırlanır ve bu 1 yılsonunda sigorta acentesine hemen gidilerek yenilenmelidir. 1 yıllık süre bittikten sonra trafik sigortasının devam etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ne var ki yeni araç alındığı durumlarda süreç farklı işlemektedir. Yeni bir araç alındığında aracı satan kişi yani önceki sahibi sigortayı iptal eder. Aracın eski sahibi tarafından iptal edilen trafik sigortası 15 gün boyunca devam eder. Bu 15 gün, aracın yeni sahibinin yeni bir sigorta poliçesi hazırlaması için verilmiştir. 15 günü aşan yeni araç sahipleri bazı cezalarla karılaşırlar.

Trafik Sigortası Gecikme Cezası

Trafik sigortası yenilenmediğinde ödenmesi gereken ceza 2019 itibariyle 108TL’dir. Bu ceza 15 gün içerisinde ödenirse %25’lik bir ceza indirimi uygulanır ve ceza 81TL’ye düşer. Trafik sigortası yapılmamış olduğu tespit edilen ve gecikme cezasının ödeyen sürücüler gelecekte yaptıracakları sigortalarda hasarsız araç indiriminden hiçbir şekilde faydalanamazlar. Hasarsız araç indirimi belli bir zaman aralığında hasar yapmadan düzenli prim ödemiş araç sahiplerine sigorta yenilemesinde uygulanan indirimdir.

Hiçbir araç sahibi trafik sigortası gecikme cezasını 1 kere ödedikten sonra trafiğe çıkarak normal bir şekilde araç kullanmaya devam edemez çünkü trafik sigortasının yapılmadığı her ay için %5 ek ceza uygulanır. Bu %5’lik ceza sigortanın yaptırılacağı zaman aylık primler üzerine uygulanmaktadır. Tabi bunun yanında aracın trafikten men edilme riskini de unutmamak gerekir.

Trafik Sigortası Ödememe Sonucunda Trafikten Men Edilmek

Trafikten men edilme durumu, trafik sigortası bulunmayan bir araç çevirmeye takıldığında veya ihbar edildiğinde ortaya çıkar. Trafikte seyreden bir araç çevirmeye takıldığında:

Sigorta ücreti ödendikten sonra araç hemen teslim alınamaz. Öncelikle çekici ücreti ödenir, ardından ise trafik sigortası yapılana kadar geçen zamanda oluşan park ücreti ödenir. Bu sürece girmek kişiyi uzun prosedürlerle, belgelerle uğraştırarak maddi açıdan yorduğu gibi gelecekte, sigorta şirketleri için önem arz eden müşteri profiline de ciddi zarar verecektir.

Trafik sigortasını yenilemek yasal bir zorunluluktur ve trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmam kanunen suç kabul edilir. Eğer trafik sigortası bulunmayan bir araç kaza yaparsa, kazaya kendi sebep olmasa bile sigortasız taraf hasar masrafını ödemek durumundadır. Hasar karşı taraftan gelmişse de sigortasız olunduğu için hiçbir maddi karşılama talep edilemeyecektir.

Trafik Sigortası Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Trafik sigortası yenileme ücretleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir ve değişmez. Değişen tek şey aylık prim başına düşen ödeme miktarı yani belirlenmiş sigorta ücretinin aylara nasıl dağıtılacağıdır. Sigorta şirketleri bulunulan il ve müşteri profilini de hesaba kattıkları bir hasarsızlık indirimi uygulamaktadırlar. Bu indirim sayesinde aracın hasar yapmadığı her yıldan sonra sigorta yenileme ücreti daha düşük olur. Ortalama bir değer vermek gerekirse 2 yıl kaza yapmamış bir araç %20, 7 yıl ve daha fazla hasar almamış bir araç ise %45’e yakın indirimden yararlanmaktadır.

Trafik Sigortasını Poliçe Bitmeden Yenileme

Sigortayı bitiş tarihinden önce yenilemek poliçe bitiş tarihinin unutulması riskine karşı bir güvence olarak görülmekte olup yaygın bir uygulamadır. Poliçe yenileme, poliçe sona ermeden yapılabilse de mevcut poliçe sona ermeden aktif hale gelmeyecektir. Bu ön yenileme işlemi yalnızca bir otomatik geçiş talimatı gibi işler. Sigorta yıllık prim ödemeleri peşin olarak yapılırsa ödeme yapılan günün değerine göre ödenir ki bu, Türkiye’de prim miktarının her yıl arttığı düşünülürse mantıklı bir seçenektir.

Trafik Sigortasını Yenilerken Bilinmesi Gerekenler

Sigorta yenilerken göz önünde bulundurulması gerekenler arasında en önemlisi sigortanın her yıl aynı şirkete yaptırılmak zorunda olmadığıdır. Sigorta şirketleri kendilerine bağlı kalan müşterilere ek fırsatlar sunsalar da kimi zaman en karlı poliçeyi sunamayabilirler. Daha karlı bulunan bir trafik sigortası sözleşmesine geçmek için poliçenin sonlanmasını beklemeye de gerek yoktur. Poliçenin bitmesine 30 gün kala araç sahibi, sigortadan cayarak kalan primlerinin iadesini isteyebilir ve anlaştığı sigorta şirketini değiştirebilir.

Trafik sigortamın bitiş tarihinden sonra kaza yaparsam, sigortam hala geçerli mi?

Trafik sigortanızın bitiş tarihinden sonraki 15 gün boyunca geçerli olmasına rağmen, bir kaza durumunda sigorta şirketi hasarınızı karşılamayabilir. Bu nedenle, trafik sigortanızın bitiş tarihinden önce yenilenmesi önemlidir.

Trafik sigortamın süresini uzatmak istiyorum. Ne yapmam gerekir?

Trafik sigortanızın süresini uzatmak için sigorta şirketinize başvurmanız gerekmektedir. Genellikle, sigorta şirketi sizden birkaç belge talep edecektir ve daha sonra yeni bir poliçe düzenleyecektir.

Trafik sigortamın süresi dolmuş ama hala araç kullanmak istiyorum. Ne yapabilirim?

Trafik sigortanızın süresi dolduysa, araç kullanmak yasaktır. Yasal olarak, trafik sigortası olmadan araç kullanmak cezai yaptırımlara neden olabilir. Yeni bir trafik sigortası poliçesi almanız gerekmektedir.

çalıklar oto

araç çalıklar oto
Araç Boya Koruma
boyasız göcük düzeltme
Boyasız Göçük Düzeltme
jant çalıklar otomotiv
CNC Jant

müşterilerimizin ihtiyaçlarına
uygun çözümler
sunmaktayız.

Mikron Boya - Footer Galeri
Mikron Boya
Oto Kaporta - Footer Galeri
Oto Kaporta Boya
mini onarım
Mini Onarım
Hemen Ara